15.2.2010

Virkamiehet, elämän suola.

Yritinpä tehdä tänään ostamaani ajoneuvoon omistajan vaihdoksen. En onnistunut. Koko prosessi lopputuloksettomuudessaan otti aikaa noin tunnin. Yritin tehdä tämän hankalan suorituksen Kotkan Metsolassa sijaitsevassa A-katsastuksessa. Tässä kauppakirjan tiedot jolla yritin omistajanvaihdoksen tehdä:

Kauppakirja tehty 30.7.2009, päivämäärä jolloin sovittiin, että ostan auton.
Auto on luovutettu minulle 29.6.2009 - ja olen ollut vastuussa autosta siitä kyseisestä päivästä alkaen. Ensimmäinen summa (5500eur) maksettava 7.8.2009 mennessä.
Toinen summa (5000eur) maksettava 2.10.2009 mennessä. Jonka jälkeen, auton omistajan ja haltijan oikeudet siirtyy ostajalle.

Metsolan katsastuskonttorin täti pähkäili ensiksi pitkään, mikä mahtaa olla se päivämäärä jonka he voivat merkitä papereihinsa aiheesta "auto siirtynyt minun haltuuni". Tädin mielestä päivämäärä oli 29.6. jolloin auto on minulle luovutettu. Joka jo itsessään on surkuhupaisaa, koska kauppakirja selvästi kertoo, että auton omistusoikeus siirtyy vasta kun kaikki summat on maksettu 2.10.2009 mennessä. AKE:n (Autorekisterikeskus) oli taas sitä mieltä, että 2.10. ei ole se päivämäärä, vaan se päivämäärä jolloin viimeinen summa on maksettu (joka ei heidän mukaan selviä kauppakirjasta).

Mielestäni kauppakirja on hyvin yksiselitteinen: Auton omistus ja haltijan oikeudet siirtyy minulle kun viimeinen summa on maksettu - ja se summa pitää olla maksettuna 2.10.2009 mennessä. En saanut auton omistajavaihdosta tehtyä, koska tarkkaa rahansiirtopäivää ei ole merkitty. En näe tässäkään ongelmaa. Myyjä on itse asettanut oikeuksien siirtopäiväksi 2.10.2009 - se päivämäärä jolloin hänen omistusoikeus autoon loppuu.

Metsolan katsastusaseman täti ei voinut suorittaa tehtävää loppuun koska AKE:n virkaintoinen runkkubyrokraatti oli antanut ohjeeksi, että minun pitää täyttää heidän oma luovutustodistus ja pyytää siihen entisen omistajan nimi (joka oli jo kauppakirjassa). Kyseiseen asiakirjaan tulisi merkitä se päivämäärä yksiselitteisesti, jolloin auto on minulle siirtynyt (2.10.)..

Soitin AKE:n rekisteröintiosastolle ja tiedustelin, kuinka helvetin typeriä he oikein ovat. Jos minulla on kädessä kauppakirja, jossa on oma allekirjoitukseni ja myyjän allekirjoitus - niin eikö se nyt todista, että olen ostanut auton ja maksanut sovitut summat. Vastaus oli AKE:n puolelta yksiselitteinen: Ei todista. Kauppakirja ei todista, että olen hoitanut oman osuuteni kaupanteosta(!?). Kysyin myös, että kuinka helvetin typeränä he pitävät myyjää? Onko myyjä allekirjoittanut kauppakirjan ennenkuin on saanut penniäkään rahaa autosta? Se kun ei tullut pieneen mieleenkään heille, että kauppakirja olisi tehty jo kuukausia aikaisemmin, kuin mitä allekirjoitukset on siihen laitettu.

Katsastusaseman täti ei voi tietää olenko maksanut autoni, vaikka minulla on siitä kauppakirja. Kysyin AKE:n tädiltä, että mitenkäs minä sen sitten todistan? Heidän ehdotus oli, että näytän katsastusaseman tädille sen päivämäärän jolloin rahasumma on siirretty. Se, mistä haen edellisen omistajan tiliotteen, on kuulemma minun ongelmani. Ja ei, en saa sitä myöskään omalta tililtäni, koska jäljimmäinen kauppasumma ei maksettu minun tililtäni.

Tämä on jälleen kerran äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun byrokratia on valloillaan ja omilla aivoilla ajattelu on kielletty. Tässä siis ohjeita teille, miten kohdella byrokraattista virkamiestä omassa työtehtävässänne:

1)VIRKAMIES KASSALLA:
Myyjän tulee tarkistaa virkamiehen tarjoaman rahan alkuperä ja esittää kysymykset onko raha virkamiehen omaa. Mikäli se ei ole, on pyydettävä selvitys mistä raha on tullut ja kuka on rahan oikea omistaja. Mikäli selvityksestä ei käy ilmi päivämäärää jolloin raha on siirtynyt virkamiehen haltuun (ja syytä), on häntä epäiltävä varkaudesta tai rahanpesusta. Näin ollen hänelle ei voida myydä hammastahnatuubia koska muuten myyjä syyllistyy rikoksen avunantoon.

2) VIRKAMIES ELOKUVATEATTERISSA
Lipunmyyjän tulee pyytää virkamieheltä henkilöllisyystodistus selvittääkseen täyttääkö hän elokuvatarkastamon asettaman ikärajan. Sillä ei ole merkitystä kasvaako virkamiehellä parta tai roikkuuko tissit jaloissa. Elokuvatarkastamo on asettanut elokuvalle leiman K-15 ja elokuvaa katsomaan tulevan on pystyttävä todistamaan ikänsä. Jos tämä ei onnistu, virkamiestä ei voida laskea katsomaan elokuvaa.

3) VIRKAMIES SOITTAA HELPDESKIIN TIETOKONEASIOISSA
Puhelua vastaanottavan on selvitettävä ensimmäiseksi mikä on käytössä oleva käyttöjärjestelmä, sen versio, päivitystilanne, sekä ostopäivämäärä. Mikäli edellä mainitut tiedot ei selviä, on syytä epäillä piraattiversiota ja avun antaminen olisi todennäköisesti laitointa, ainakin moraalisesti arveluttavaa. Kyseessä saattaa olla jopa tilanne, missä random rivikansalainen esiintyy virkamiehenä. Tällaisen tilanteen sattuessa on pyydettävä virkamieheltä tarvittavat tunnistetiedot ja soitettava hänen esimiehilleen (useammalle) jotta pystytään varmentamaan kyseessä olevan oikea henkilö. Tarvitavien tietojen saamisen jälkeen jäämme odottelemaan virkamiehen tiedonantoa käytössä olevasta käyttöjärjestelmäversiosta ja siihen asennetuista päivityksistä. Olemmehan perusteellisia.

4) VIRKAMIES YÖKERHOSSA
Virkamiehen tullessa yökerhoon sisään, on portsarin syynättävä paperit läpi erityistä tarkkuutta noudattaen. Onhan mahdollista, että paperit ovat lainatut ja tällöin virkamies esiintyy toisena henkilönä. Asian varmistamiseksi on pyydettävä näytille muita mahdollisia papereita joista selviää samat tiedot kuin virkamiehen esittämässä henkilöllisyyttä todistavassa dokumentissa. Kun (vielä) iloinen virkamies vihdoin pääsee baaritiskille, on myyjän syytä epäillä hänen olevan humalassa - virkamiehellähän pitäisi olla naama norsunvitulla. Humalassa olevalle ei saa myydä alkoholia ja alkoholin nauttiminen humaltumistarkoituksessa on laitonta. Virkamies on viipymättä poistettava ravintolasta. Jos on pienintäkään epäilystä, että virkamies saattaa olla humalassa ja ulkona on esimerkiksi huono keli, on parempi soittaa virkavalta paikalle saattamaan virkamies joko kotiin tai putkaan - pelkkä pihalle passittaminen olisi muuten heitteillejättö ja näin ollen myös laitonta.

5) VIRKAMIES MISSÄ TAHANSA
Vältä keskustelua virkamiehen kanssa, se voidaan tulkita yritykseksi vaikuttaa virkamiehen päätöksiin. Eritoten on varottava antamasta mitään virkamiehelle ilman maksua, muussa tapauksessa virkamies on ottanut vastaan lahjuksen ja päädytte molemmat syytetyn penkille.

Vältä siis virkamiehiä.

2 kommenttia:

  1. No mutta eihän auton omistajaa vaihdeta kauppakirjalla vaan rekisteriotteen ilmoitusosalla, jonka täyttää auton edellinen omistaja.

    Jos se on hävinnyt, käytetään kauppakirjaa, johon kannattaa ensi kertaa varten kirjoittaa "kauppasumma kuitataan vastaanotetuksi myyjän allekirjoituksella".

    Nimim. Kauppakirjan kanssa katsastuskonttorissa asioinut. <3

    VastaaPoista
  2. Tiedän ihan hyvin, että se tehdään sillä kakkososalla, mutta juuri se paperi on kadonnut. Sen takia menin kauppakirjan kanssa, missä on molempien allekirjoitus.

    Kauppakirja on itsessään hyvin validi dokumentti. Se kertoo sen, että myyjä ON MYYNYT ja ostaja ON OSTANUT. Kauppakirja ei ole "Myyjä aikoo myydä" tai "ostaja saattaa ostaa" -tyyppinen dokumentti. Se on tosite kaupasta joka on tehty.

    VastaaPoista